Cs & F Burkolás Technikai Családi Vállalkozás

Kőműves munkák

Kőműves munkák

Kőműves munkákA kőműves munkája egyfajta bizalmi munka! 

Ez a munka határozza meg az összes többi - asztalos, burkolási, szerelési, festési - munka alapját, s így azok színvonala is nagymértékben a kőművestől függ. A kőműves az, akinek munkája során a rajzasztalon elképzelt tervből valóságos szerkezet lesz. Ő osztja fel a teret, alkotja meg a jövendő épület testét, meghatározva ezzel az őt követő többi munkás tevékenységét és az épület használóinak leendő életterét.

A kőműves szakma sokrétűségét úgy érthetjük meg a legjobban, ha elképzeljük egy épület létrejöttét. Amikor a földmunkák készen vannak, a kőműves kitűzi az alapok helyét, elhelyezi a lefolyócsöveket, lebetonozza az alapokat. Erre kerülnek a pinceszint fő- és válaszfalai, majd a pincefödém.

Ennek a szakasznak az utolsó fázisa a födémbetonozás. Amikor a földfelszín alatti épületrész elkészül, akkor kezdődik a földszint falainak felépítése, majd az ajtó- és ablaknyílások boltozatának ill. áthidalásának elkészítése. A szintmagasság elérése után megépítik az első közbeiktatott födémet.

A födém kizsaluzása, a támasztékok eltávolítása után megépítik a válaszfalakat. Manapság a helytakarékos építőlapok és könnyű konstrukciójú válaszfalak egyre jobban elterjednek, de a főszerep még mindig a válaszfaltégláké. A beton vagy vasbeton lépcsők beépítése szintén a kőműves feladata, míg ő ezen dolgozik, az ácsok már a tetőt készítik. 

A falazás és födémezés után kerül a falakra a külső és belső vakolat. Az épület kívülről látható felületét a külső vakolat adja meg, amely nagyban meghatározza az épület megjelenését. Hát elkészült a ház, a kőműves átélheti azt a nagyszerű élményt, hogy valami igazán maradandót alkotott! Munkájára már csak a befejező szakemberek (fűtésszerelők, burkolók) távozása után lesz szükség, ugyanis ő javítja ki a szerelési munkák során keletkezett sérüléseket a falakon és a födémben.